Amcar export?

Følgende sto å lese i nr 5-2003 i det svenske bilmagazinet POWER

 

Liv om bilexporten från Norge

 

 

Bilden ovan är tagen på årets Power träff i Fredrikstad i Norge. Träffen blev större än någonsin och kvaliten på bilarna är enastående. Många fina 50-talare finns kvar i Norge men bilar i bruksskick ser man mera sällan - de har exporterats.

Det har skrivits mycket genom åren om att vi exporterat USA-bilar till Norge. En och annan muskelbil har definitivt gått åt det hållet på senare tid. Förr var det 50-talsbilarna.

   De senaste 2-3 åren är det dock norrmännen som sålt den stora mängden bilar till Sverige. Det handlar inte om några enstaka vagnar utan om hundratals, ja kanske ända upp till 1.000 50talsbilar som skeppats österut sett från norsk horisont.

Vad det beror på?

Jo, priserna och intresset i Norge har dämpats medan efterfrågan och priser har ökat dramatiskt i Sverige. Och även i övriga Europa för den delen. Vad det beror på vet jag inte. Kanske har det att göra med att de enda norska "USA-bilstidningarna" Right On och AmCar valt att skriva om muskelbilar men lämnat 50talsbilarna utanför i stor utstäckning.

Effekten har blivit att norrmännen har sålt stora delar av alla de 50-tals bila som importerades under 80-talet utomlands. Det var då man fick en 30-års regel precis som Sverige.

Djungeltrumman har berättat om de mest otroliga bilfynd i Norge. Svenska uppköpare har formligen rensat rent på en del håll. Och norrmännen har varit glada för att sälja utomlands när det inte fanns inhemska köpare.

Vi får in en del annonser från Norge. Vi vågar nog påstå att dom bilpriser det handlar om där inte avviker från de svenska. Men många norrmän läser svenska biltidningar. Dock långtifrån alla.

Enligt Ronnie Krabberöd som är redaktör på tidningen Right On har kulturdepartementet i Norge infört en regel som ska förhindra export av "kulturföremål". Om denna regel kommer att gälla 50 år gamla amerikanska bilar är okänt.

les Ronnies lederartikkel her

 

 

 

 

 

Hva synes Du???

 

 

 

 

 

bruk gjesteboka og luft din mening!